Informatika i Matematika

Izrada maturskog rada

Skorašnji članci

Skorašnji komentari

Arhive

februar 2014.
P U S Č P S N
« nov   mar »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728  

licenca

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 Unported License.

Korisni linkovi

Ministarstvo prosvete i nauke
februar 2014.
P U S Č P S N
« nov   mar »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728  
Advertisements

Ovaj članak ima za cilj da bar malo olakša ovaj posao učenicima i mentorima, ukoliko je to moguće. Pošto deo izrade koji se odnosi na struku mora ostati pod nadzorom mentora, evo uputstva kako da učenici samostalno napišu i tehnički obrade svoj rad
50abf5742e600e18a23d59d1f
Maturski rad je stručni rad koji učenik četvorogodišnjeg srednjeg obrazovanja izrađuje na izabranu temu uz pomoć nastavnika – mentora.Svaki učenik ima svog mentora koji ga vodi i usmerava kroz izradu rada. Mentor ga upućuje na izvore informacija bilo da su to knjige, stručni časopisi, katalozi, zbirke propisa, preporuke, enciklopedije ili dr. Pored štampanih izdanja učenici mogu koristiti i sadržaje sa interneta. Tačnost ovih podataka treba uzimati sa rezervom i ukoliko je moguće obavezno ih proveriti. Nakon prikupljanja materijala koji će se koristiti za izradu maturskog rada učenik pristupa proučavanju materijala, pravljenju beleški, razradi teza, struktuiranju svog rada, pisanju i tehničkoj obradi. Naravno, sve se ovo odvija uz stalne konsultacije sa mentorom.

Maturski rad treba da predstavlja skladnu, jasnu, logičku i dobro struktuiranu celinu. Misli treba pažljivo upakovati u rečenice, a rečenice u pasuse. Pasuse naglasiti uvlačenjem prvog reda ili dodavanjem praznog prostora iznad i ispod. Svaka rečenica u pasusu kao i svaki pasus mora se odnositi na obrazlaganje teme maturskog rada. Rad treba pisati jezikom primerenim naučnoistraživačkom radu, odnosno treba izbegavati esejni stil. Nije poželjna upotreba arhaizama, lokalizama, slenga i sl. Posebnu pažnju treba obratiti na pravopis, interpunkciju i greške u kucanju.
Ova uputstva su namenjena svim učenicima završnog razreda, bez obzira na predmet iz kojeg su odabrali temu svog maturskog rada, ali i svima ostalima za izradu seminarskih i drugih pisanih radova.
festivalofbooks
NAPOMENA: Maturske radove kucati obavezno ćirilicom. Ukoliko koristite neku stranu (engleski, latinski i slično) ili neke nazive na stranim jezicima napisati ih u originalu (latinicom), sve ostalo treba da bude na ćirilici.
kako-se-pise-literatura
sablon_za_maturski_rad
Uputstvo_za_maturski_rad
Najčešće greške prilikom izrade referata,seminarskih i maturskih radova

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: